Omgaan met afwijzingen

Omgaan met afwijzingen

Bij iedere inschrijving loop je het risico dat je wordt afgewezen. Dat kan meerdere oorzaken hebben. Het kan zijn dat je plan van aanpak niet goed gescoord heeft ten opzichte van je concurrenten. Of dat je een hogere prijs hebt neergelegd ten opzichte van je concurrenten. Wat de oorzaak ook is, afwijzingen zijn nooit leuk.

Afgelopen maand heb ik maar liefst 6 afwijzingen gehad en dan is herpakken wel een stuk moeilijker geworden. De twijfel slaat dan toe ‘ben ik wel goed genoeg’, vervolgens komt boosheid om de hoek kijken om te eindigen in teleurstelling. Dit soort gevoelens gaan razendsnel door je heen en dat kan je bijna niet voorkomen. Hoe je hiermee om gaat kan je wel beïnvloeden. Hieronder vind je mijn 4 tips hoe ik de negatieve gevoelens omzet in positieve zodat ik toch weer kan doorpakken.

Tip 1: Snelheid van acceptatie

Zodra een afwijzing binnen komt doe je vaak een van deze twee handelingen; of je wals er overheen door je te verdiepen in je werkzaamheden of je gaat bij de pakken neerzitten. Beide handelingen zijn niet handig. De eerste is niet handig omdat de afwijzing aan je blijft knagen ook al ga je door. En de tweede is niet handig omdat je dan lamgeslagen wordt en er helemaal niets meer uit je handen komt.

Er is een derde en betere handeling die je kan doen. En dat is dat je deze afwijzing accepteert!

Accepteren heeft niets te maken met opgeven of goedkeuren. Acceptatie heeft te maken met het feit dat jij je realiseert dat een ander een andere zienswijze heeft. Dat de ander dus anders tegen je aanbesteding heeft aangekeken dan jij voor ogen had. En dat je concurrentie in deze aanbesteding zich iets beter heeft laten zien dan jij.

Acceptatie doe je door jezelf de ‘hoe, wat, waar, waarom, wanneer en wie’ vragen te stellen en daar eerlijk antwoord op te geven.

  • Hoe had ik dit kunnen voorkomen?
  • Wat kan ik de volgende keer anders doen
  • Waarin kan ik verbeteren?
  • Waarom heb ik dit geen volle aandacht gegeven?
  • Wanneer ga ik dit verbeteren?
  • Wie kan ik hiervoor vragen?

Hoe sneller jij de afwijzing accepteert, hoe sneller jij weer door kan met je huidige werkzaamheden zonder een wrok te voelen. Je hebt de afwijzing geaccepteerd als je de winnaar in de ogen kan kijken en hem/haar oprecht kan feliciteren met de winst.

Tip 2: Neem het niet persoonlijk op

Ook al heb jij het plan geschreven of de prijs bepaald. De afwijzing is nooit persoonlijk bedoeld. De opdrachtgever heeft de beoordeling volgens de, vooraf opgestelde, regels uitgevoerd en helaas ben jij niet als winnaar uit de bus gekomen. Dit heeft helemaal niets met jou als persoon te maken!

Het zijn de omstandigheden, de regels, de indiening, de contact momenten, de totale inschrijvers, etc.

Op het moment dat je je persoonlijk aangevallen voelt, ben jij niet meer in staat om objectief de inschrijving te bekijken. Je wordt boos en bent in je eer aangetast.

De opdrachtgever weet niet wie het plan heeft geschreven of de prijs heeft opgesteld. Zij zien alleen het bedrijf wat de inschrijving heeft ingediend. Op het moment dat je de IK eruit kan halen en het als WIJ beschouwd, vat je het niet persoonlijk op. Als bedrijf sta je ook veel sterker dan als individu. En we zijn allemaal bedrijven!

Tip 3: Laat je toekomst er niet door beheersen

Net als bij beleggingen ‘resultaten behaalt in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst’. Zo is dat ook bij afgewezen inschrijvingen. Een afwijzing betekend namelijk niet dat je nooit gaat werken voor die opdrachtgever. Het betekent alleen dat je nu niet die bepaalde werkzaamheden voor hem/haar gaat uitvoeren.

Nieuwe aanbesteding; nieuwe ronde, nieuwe kansen. Ook voor de eerder afgewezen inschrijvingen.

Leer van de afwijzing en verbeter de inschrijving voor een volgende keer.

 

 

 

Tip 4: Leer hiervan

Ook een afwijzing is een moment om met de aanbestedende dienst om de tafel te gaan. Naast dat je jezelf de 6 vragen stelt, kan je deze ook aan hen stellen. Vraag ze gewoon wat je had kunnen doen om wel de volle aantal punten te behalen. Wat was nou het grootste verschil tussen jou en de nummer 1?

De opdrachtgever mag hierover niet in detail treden, maar kan je wel tips en trucs geven. Ze kunnen wel aangeven waarin je in hoofdlijnen verschilde van de winnaar. En blijf hierin doorvragen totdat ze zeggen ‘hierover kan en mag ik geen antwoord geven’. Dan weet je dat je alles hebt gehoord wat zij hierover kwijt kunnen.

Dat zijn dan je verbeterpunten voor je volgende inschrijving. Het is dan ook heel belangrijk dat je deze verbeteringen ergens noteert zodat jij de volgende keer weet wat je moet doen.

Nou ben ik heel benieuwd of jij nog een tip hebt hoe jij omgaat met afwijzingen.

 

 

Mocht jij vragen of opmerkingen hebben dan hoor ik deze uiteraard graag. Laat een reactie achter in het reactieveld hieronder. Deel dit bericht als je iemand kent die deze tips goed kan gebruiken. Zo kunnen we elkaar verder helpen!

Alvast hartelijk dank voor je reactie!

Met vriendelijke groet,

Bianca van Rooij

No comments yet.

Geef een antwoord

*