9 ideeën om je te onderscheiden van je concurrentie

9 ideeën om je te onderscheiden van je concurrentieonderscheiden1

Iedereen kan een kwaliteitsplan opstellen waarin de werkzaamheden voor baggerwerken worden toegelicht. Maar hoeveel aannemers kunnen er daadwerkelijk de onderscheidingen in aanbrengen? Lees hier de 9 ideeën om je te kunnen onderscheiden van je concurrentie. Deze zijn onderverdeeld in 3 categorieën.

Onderscheiden op basis van prestatie

Onderscheiden door nieuwe baggertechniek

De meest voor de hand liggende is het toepassen van een nieuwe baggertechniek. Investeer en innoveer in nieuwe technieken om het baggeren te vergemakkelijken, te versnellen, te vergroten of te verbeteren. Zet je ingeving om in een concreet plan en zorg dat jou baggertechniek zo uniek is dat niemand om je heen kan.

Onderscheiden door materieel

Elke techniek is afhankelijk van goed materieel. Maar soms is dat niet goed genoeg. Zorg daarom altijd voor het beste. Daarnaast is het voor sommige projecten noodzakelijk dat je over meer materieel beschikt dan je concurrent. Je kan dan veel makkelijker extra materieel inzetten en/of vervangen. Nou zeg ik niet dat je alles zelf in huis moet hebben! Kijk nog eens goed naar je leveranciers; leveren zij snel genoeg en het juiste materieel. Kan je iemand vinden die nog sneller en beter levert?

Je kan ook een partnerschap aangaan zodat je niet zelf het materieel ‘in huis’ hoeft te hebben. Maar je hebt er dan wel de beschikking over.

Onderscheiden door transport

In Nederland dient, in de meeste gevallen, de vrijkomende baggerspecie van locatie verwijdert te worden. Hetzij door stedelijke kernen hetzij door de aanwezige vervuiling. Transport is dan de belangrijkste voorwaarden voor dit soort bestekken.

Je scoort beter in je kwaliteitsplan als je het transport sneller, goedkoper en/of duurzamer aanbiedt. Zoek hierin dus jou onderscheiding!

Onderscheiden op basis van tijd

Onderscheiden door uitvoering

Door de wet- en regelgeving in ons land is het niet op alle plaatsen veroorloofd om het gehele jaar door te baggeren. Daarnaast kunnen er zich situaties voordoen zodat de opdrachtgevers genoodzaakt zijn de uitvoeringsperiode nog verder in te korten.

Het is dan zaak om de uitvoeringsperiode zo efficiënt en effectief mogelijk te houden. Dit kan door sneller of groter transport in te zetten. Het is natuurlijk ook locatie afhankelijk welk materieel het beste ingezet kan worden.

Onderscheiden door planning

Een andere vorm van tijdsbesparing is het optimaliseren van je planning. Zorgen voor een goede voorbereiding, waar je op tijd mee begint, voorkomt een heleboel tegenslagen tijdens de uitvoering. Controleer altijd bijtijds of je alle informatie voorhanden hebt voor een correcte uitvoering. Als je nog informatie mist of ontbrekende stukken nodig hebt, ga hier dan direct achteraan. Communiceer in een vroegtijdig stadium met belanghebbenden en bevoegde gezagen zodat alles geregeld is op het moment dat je gaat beginnen.

Stem je planning hierop af. Pas als alles compleet en eventueel ondertekend is, dan pas wordt het in de planning opgenomen. Ga er niet vanuit dat ‘alles tijdens het werk wel op zijn pootjes terechtkomt’, want dan kan je wel eens voor verrassingen komen te staan.

Onderscheiden door kortere lijntjes

Door het onderhouden van contacten bij diverse instanties en op vriendelijke voet te staan met deze mensen, brengt je al in een voorkeurspositie. Door het bellen met algemene telefoon nummers (in plaats van directe nummers) kan het voorkomen dat je in de wachtrij wordt geplaatst. Als je direct met de juiste persoon persoonlijk contact kan leggen, gaat natuurlijk sneller. Je moet er wat tijd in investeren, maar het betaald zich (bijna) direct weer terug.

Onderscheiden op basis van kosten

Onderscheiden door onderhandeling

Tegenwoordig dienen aannemers top onderhandelaars te zijn. Meestal wordt de vrijkomende baggerspecie aan de aannemer overgelaten, die er vervolgens weer de meest goedkope oplossing voor zoekt. Een van de goedkoopste oplossingen is om deze baggerspecie zo kort mogelijk bij het werk te verwerken/overslaan.

Hierdoor zijn de aannemers vaak aangewezen op de agrariërs en/of natuurorganisaties. Het onderhandelen kan dan beginnen. Ben jij de expert in onderhandelingen en kom jij altijd tot een beste oplossing. Dan is dát wat je onderscheid in je werk.

Onderscheiden door communicatie

Ook een vorm van onderhandeling, maar dan in het vlak van ‘de belanghebbenden op de hoogte houden’. Hoe meer jij communiceert om deze belanghebbenden voor, tijdens en na het baggerwerk, hoe sneller het gehele baggerproces verloopt. Over het algemeen zijn mensen best wel bereid om overlast te accepteren, mits het voortijdig (en op de juiste manier) is aangekondigd.

Onderscheiden door goedkoper

Dit is een inkoppertje! Hoe goedkoper jij aan de middelen en het materieel kan komen hoe meer je je onderscheidt van de concurrentie.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*