Samen werken aan samenwerking

Samen werken aan samenwerking

Het hele VECHT-systeem valt en staat met de kracht van samenwerking. Zonder samenwerking creëer je geen Vertrouwen (V), kan je niet Effectief (E) werken en is Communicatie (C) ook lastig. De H staat voor houding; en hoe krijg en behoud je die nu in een samenwerking?

Samenwerken doe je met een andere persoon dat kan je nooit alleen doen. Nou hoor ik je denken ja duh, maar toch zie ik heel vaak dat mensen alleen met zichzelf willen samenwerken. Dat ze dan een kloon van zichzelf zoeken of nodig hebben. Gelukkig zijn we nog niet zo ver in de techniek dat dat mogelijk is.

Ik zeg inderdaad ‘gelukkig’ want ik heb gemerkt dat een samenwerking met een andere persoon enorm waardevol is. Hij/zij kan je ook echt verder helpen in het proces waar jij in zit en samen kunnen jullie veel meer presteren dan alleen.

Al een jaar lang heb ik een groep dames waar ik 1 keer in de maand mee samen kom om te sparren over onze bedrijven. Ook wel een master mind groep genoemd. In deze groep is ieder verantwoordelijk voor haar eigen voortgang en inbreng. Maar samen zijn wij hier ook voor verantwoordelijk! Door deze verantwoordelijkheid te delen zijn onze bedrijfsresultaten enorm gegroeid. Dat had ik nooit alleen kunnen realiseren en daarvoor ben ik dan ook enorm dankbaar voor deze samenwerking.samenwerken

 

Hieronder geef ik je 5 tips om een goede samenwerking te realiseren en te behouden.

Samen werken aan

Tip 1: Wees hulpvaardig

Het werken aan samenwerking is allereerst hulp behoevend. Als jij geen behoefte hebt aan samenwerking dan zal het niet werken. Zoals uit de naam blijkt; je moet er voor werken om te kunnen samenwerken. Sta open voor de ideeën en tips van anderen en wees eerlijk naar elkaar. Kritiek is niet altijd negatief en ook niet de bedoeling bij samenwerking.

Samen werken aan

Tip 2: Het is geven en nemen

In samenwerking staat geven en nemen voorop. Je gelijk nemen of gelijk krijgen zijn twee verschillende dingen. Het gaat niet om ‘gelijk’ krijgen maar om samen tot een goed resultaat te komen. Waar uiteraard beide partijen zich even goed bij voelen. Hoe meer je geeft, hoe meer je krijgt en hoe meer jij weer kan geven.

Samen werken aan

Tip 3: Goed luisteren

Een van de moeilijkste onderdelen van samenwerking is het luisteren naar elkaar. Niet alleen de ander horen, maar ook echt gehoord hebben. Op het moment dat je gedachten continue afdwalen op zoek naar het juiste antwoord terwijl de ander spreekt, is niet luisteren. Door te luisteren plaats je jezelf, op dat moment, onder de ander. Daarmee bedoel ik; dat jij de ander belangrijker vind dan je eigen gedachten.
luisteren

 

 

 

 

 

Samen werken aan

Tip 4: Wees flexibel

In samenwerking komt flexibiliteit bij kijken. Je bent immers niet meer alleen en er dient rekening gehouden te worden met de ander. Met zijn/haar agenda, tijd, locatie, kennis, kunde, etc. Hoe flexibeler jij je op stelt hoe beter en hoe fijner de samenwerking is. Flexibiliteit heeft betrekking op alle contact momenten voor, tijdens en na de uitvoering.

Samen werken aan

Tip 5: Maak afspraken

Als laatste wil ik het belang van afspraken maken benadrukken. Niet alleen het belang van een afspraak nakomen als wel als het belang van afspraken maken. Een afspraak is een verbinding tot het aangaan van een samenwerking en elkaar op de hoogte houden van het proces. Een afspraak geeft ook ruimte tot het nadenken over het proces of de materie. Zodat je de volgende keer goed beslagen ten ijs komt.

Ik wens jou een goede en prettige samenwerking toe!

Wil je meer weten over het systeem wat ik hanteer tijdens aanbestedingen? Laat dan nu een reactie achter in het reactieveld hieronder en ontvang een gratis boek exemplaar!

Alvast hartelijk dank voor je reactie!

Met vriendelijke groet,

Bianca van Rooij

PS. Wil je deze blog delen in je netwerk, zodat ook andere aannemers hiervan kunnen leren? Je kan dit heel gemakkelijk doen door op onderstaande knoppen te klikken. Bedankt alvast!

 

10 Responses to Samen werken aan samenwerking

 1. Vincent 5 januari 2016 at 10:48 #

  Ik denk dat je de sleutel te pakken heb, succes draait om de juiste communicatie en het creëren van de juiste omgeving. Door je open op te stellen, blijf je bij je jezelf.

  • Bianca van Rooij 5 januari 2016 at 13:26 #

   Beste Vincent,

   Hartelijk dank voor je reactie. Bij jezelf blijven is inderdaad het doel en de meest effectieve methode. Geen spelletjes, gewoon open kaart spelen en samen tot een goed resultaat komen.

   Groeten,
   Bianca

 2. Dromer 5 januari 2016 at 10:54 #

  Leuk en waardevol om de blogs te lezen!

  • Bianca van Rooij 5 januari 2016 at 13:24 #

   Hartelijk dank! Ik ben benieuwd de meest waardevolle tip?

   Groeten,
   Bianca

 3. Wim 5 januari 2016 at 13:31 #

  Juist samenwerken met mensen die anders denken en hiermee een probleem van een heel andere kant benaderen is waardevol en verbreed je blik.

  • Bianca van Rooij 5 januari 2016 at 13:40 #

   Beste Wim,

   Hartelijk dank voor je reactie. Inderdaad is het wijs om een samenwerking aan te gaan met iemand die niet gelijk aan jezelf is. Hetzij in een ander werkveld zit hetzij een ander karakter heeft. Ik heb gemerkt dat vooral de mensen die ‘mij op mijn zenuwen werken’ heel goede samenwerkingspartners zijn. Zij zien en benoemen wat jij eigenlijk wel weet/voelt maar nog niet hardop durft uit te spreken.

   Groeten,
   Bianca

 4. Eleonora 8 januari 2016 at 09:14 #

  Wauw Bianca. Prachtig te lezen hoe jij de woorden samenwerking, luisteren en flexibiliteit diepgang geeft. Zo heb ik ze nooit bekeken en toch weet ik dat je het precies beschrijft zoals het is. Hier ga ik weer een stap mee maken. Op een goede samenwerking!

  • Bianca van Rooij 25 februari 2016 at 10:15 #

   Beste Eleonora,

   Hartelijk dank voor je reactie. Fijn om te horen dat hiermee aan de slag kan en gaat! Veel succes ermee en mocht je willen sparren dan hoor ik het graag.

   Groeten,
   Bianca

 5. Brenda Rosendahl 26 juni 2016 at 12:51 #

  Mooie speech vandaag.
  Complimenten voor je vechtlust.

  • Bianca van Rooij 27 juni 2016 at 12:19 #

   Beste Brenda,

   Hartelijk dank voor je compliment. Ik vond het enorm leuk om te doen. Als ik je ergens mee kan helpen dan hoor ik dat graag.

   Groeten,
   Bianca

Geef een reactie

*