Leer iets nieuws in 5 stappen

Leer iets nieuws in 5 stappen

Nieuwe gewoonte aanleren is net zo moeilijk als oude gewoonte afleren. Iedere keer als ik iets nieuws onder de knie wil krijgen, wordt ik weer geconfronteerd met het oude. Ik vind het dan ook moeilijk om iets nieuws te leren, want in mijn hoofd blijf ik hangen bij het oude. Het oude is bekend en gaat automatisch. Maar wat is nou het geheim van ‘oude gewoonte afwenden’ of zoals ik het graag noem ‘je oude jas uittrekken’.download

Over de jaren heen heb ik mezelf diverse nieuwe gewoonten moeten aanleren en daardoor dus de oude gewoonten moeten afwenden. Of het nou om nieuwe wetgeving of een nieuwe manier van denken gaat, ik heb gemerkt dat het proces telkens hetzelfde is.

Hieronder lees jij hoe ik die nieuwe gewoonten eigen maak en welke processen daarbij horen. Mogelijk kan je hierna makkelijker een aanbesteding op basis van EMVI aanpakken EN winnen!

Leer iets nieuws met stap 1:

Lees je zoveel mogelijk in

Iedere verandering vergt een nieuwe wijze of manier van denken. Het beste om je oude gewoonte af te wenden is om je, zoveel als mogelijk, in het nieuwe in te lezen. Zoek literatuur die daarover gaat, praat met mensen die er meer van weten en probeer zoveel mogelijk informatie te krijgen over dat nieuwe onderwerp.

Leer iets nieuws met stap 2:

Probeer je gedachte om te vormen

Als je, net als ik, ieder stukje informatie aanvult met gedachte als ‘voorheen was dat niet zo moeilijk’, ‘voorheen werd dat heel anders gedaan’ of ‘hoe ingewikkeld kan je het maken’. Dan zijn dat niet echt gedachte die jou ondersteunen met het aanleren van nieuwe gewoonte. Sterker nog: die gedachten maken dat je helemaal geen actie gaat ondernemen en je alleen maar laat afzetten tegen het nieuwe.

Probeer daarom altijd ieder stukje informatie zo open mogelijk te ontvangen. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Hoe kan ik dit toepassen?
 • Wie kan mij er meer over vertellen?
 • Wie kan mij hiermee helpen?
 • Hoe kan ik deze nieuwe gewoonte zo snel mogelijk eigen maken?

Leer iets nieuws met stap 3:

JIJ bent de beste!

Als jij stap 1 en 2 hebt gezet dan ben je een expert in wording. Op het moment dat jij jezelf als de expert beschouwt in jou vakgebied, gaan de dingen ineens heel anders lopen.

Worstel je met de EMVI, blijf dan niet worstelen! Schrijf je Plan van Aanpak alsof je al gewonnen hebt. Jij bent immers de beste voor dat werk en niemand anders kan het zo goed als jij. Zodra jij daarvan overtuigd bent, ga je ineens heel andere Plannen van Aanpak schrijven. Met als gevolg dat jij een andere toon zet in de plannen waardoor de opdrachtgever alleen maar met jou in zee kan gaan.

Door alleen maar aan de plusplus punten te denken tijdens het opstellen van je plan van aanpak, verandert jou plan in een enorm positief verhaal. En geloof me; dat wordt ook gevoeld en gelezen door de opdrachtgever.

Leer iets nieuws met stap 4:

Herlees alles

In stap 1 heb je je ingelezen in de nieuwe materie. In stap 2 heb je ook je gedachte omgezet naar de nieuwe methode waardoor je in stap 3 ineens een geweldig Plan van Aanpak hebt geschreven. Neem dan nog de tijd om stap 4 en 5 te zetten voordat je alles indient.

Kijk nog een keer naar de EMVI-criteria en jou antwoorden daarop. Komen ze overeen, beantwoord jij de daadwerkelijk gestelde vraag of ben je misschien afgedwaald. Meeste aanbestedingen hebben een restrictie op de hoeveelheid pagina’s. Zorg dat alles in orde is! Je wilt niet op een klein onbeduidend foutje uitgesloten worden.

Leer iets nieuws met stap 5:

Afprijzen

Pas als je alles hebt opgesteld en hebt overwogen kan je aan de prijsaanbieding beginnen. Doordat je eerst het Plan van Aanpak hebt opgesteld, heb jij nou een heel goed beeld bij het werk. Jij weet nu precies hoe jij het gaat uitvoeren, waar de meerwaarde en/of kwaliteitsverbetering zit en nu ben je dus klaar om daar een prijs aan te hangen.

Wees eerlijk! Een kwaliteitsverbetering van een 6 kan alleen een prijsverhouding van een 6 krijgen. Door de EMVI-criteria naast je antwoorden te leggen, krijg je een aardig idee wat de opdrachtgever een 10 of een 6 vind. Zoek die balans en zorg dat je er niet overheen schiet.

In dit stadium komt de ‘oude gewoonte’ wel even om de hoek kijken. Je hoeft dus niet alles van de oude gewoonte over boord te gooien! Door je oude gewoonte kan je namelijk heel snel een minimum prijs opnoemen. Waar zou een gelijksoortig werk op basis van ‘laagste prijs’ voorheen zijn aanbesteed? M.a.w. wat zou jou laagste prijs zijn?

Als je die hebt bepaald, kijk dan nu naar je opgegeven kwaliteit en hoeveel meer is dat dan nu waard?

Heb je alle stappen doorlopen? GEFELICITEERD, dan heb je nu je oude gewoonte afgeworpen en de nieuwe je eigen gemaakt!

Nu is mijn vraag aan jou bij welke stap ik jou kan helpen. Wat was niet helemaal duidelijk of waar wil je wat meer informatie over? Geef dit aan in het reactieveld hieronder.

Als dank voor het reageren op mijn blog heb ik een cadeua voor je. Je ontvangt mijn checklist wat ik gebruik om mij nieuwe gewoonte eigen te maken. Dus je eigen checklist waarop jij kan bijhouden welke stappen jij al gezet hebt om een betere Plan van Aanpak te kunnen schrijven!

Ik kijk uit naar je reactie!

Met vriendelijke groet,

Bianca van Rooij

PS. Wil je deze blog delen in je netwerk, zodat ook andere aannemers hiervan kunnen leren? Je kan dit heel gemakkelijk doen door op onderstaande knoppen te klikken. Bedankt alvast!

One Response to Leer iets nieuws in 5 stappen

 1. Christine van Alten 28 oktober 2014 at 08:51 #

  Hallo Bianca,

  Interessante informatie. Goed om weer even stil te staan bij hoe je dingen dagelijks doet en hoe het anders kan. Mindset is voor mij een belangrijke.

  Hartelijke groet Christine

Geef een reactie

*