Doelstelling langer dan 1 jaar

We weten allemaal dat er doelen gesteld moeten worden voordat je doelen gaat halen. Als je niet weet waar je heen wilt, zal je er ook nooit komen. Ik hoor heel vaak van mijn klanten dat ze wel een doel stellen, maar dan alleen voor 1 jaar.

Als je ieder jaar een doel stelt vind ik hetzelfde als de auto in stappen en gas geven. Als je niet weet waar je op de lange termijn wilt zijn, hoe kan je dan nu een doel stellen?

Mijn 5 jaar doelstelling staat helemaal helder voor mijn geest en zelfs mijn 12 jaar doelstelling! Alles hangt met elkaar samen zodat ik meteen weet wat mij dit jaar te wachten staat. Hoe ik mijn 5 jaar doelstelling heb gezet, lees je hieronder in 5 stappen meer over.

1. Weet wie je klanten zijn 

Ik dacht in het begin van mijn ondernemerschap dat de klanten mij kozen. Maar nu weet ik dat ik de klanten uit kies. Op het moment dat jij bepaalt met wie jij het allerliefste samen wil werken, trek je die klant automatisch naar je toe. Ik ga altijd voor een langere termijn van samenwerking met mijn klanten. Ik wil niet dat iemand maar 1 keer bij mij komt en dan weer weg gaat. Dat is uiteraard ook niet goed voor je bedrijf, maar dat is ook gewoon niet wat ik wil. Mijn mentor zegt ‘je moet met je klant willen trouwen’!

2. Bepaal je omvang van je bedrijf

Als eigenaar/directeur bepaal jij de omvang van je bedrijf. Hoeveel mensen wil je dat er voor je werken en hoeveel mensen zitten er dan op kantoor of op het werk. Wie werken er IN je bedrijf en met wie werk je AAN je bedrijf. Dat zijn belangrijke gegevens om vooraf te weten. Alleen dan kan je jaarlijks gaan sturen op het aannemen van de juiste medewerkers.

3. Kies je team/medewerkers

Op het moment dat jij weet hoeveel medewerkers je nodig hebt, kan je gaan werven. Ik beschouw mijn medewerkers niet als medewerkers maar als teamleden. Ik vind het belangrijk om ieder teamlid op dezelfde lijn te krijgen. Natuurlijk bepaal jij die lijn! En op het moment dat jij weet welk persoon (dus niet WIE) je daarvoor nodig hebt, komt die persoon ook op je pad. Ik wist al heel snel dat ik iemand nodig had voor de boekhouding en financiële zaken. En daarnaast wilde ik niet meer al die kleine taken doen. Ik had heel duidelijk voor ogen welk persoon daarvoor geschikt zou zijn.

4. Laat iedereen weten wat je doelstelling is

Heb je stap 1 t/m 3 doorlopen? En heb je helemaal helder voor ogen welk persoon je op welke plek binnen je bedrijf nodig hebt? Mooi zo! Maar als je het voor jezelf houdt dan gebeurt er helemaal niets. Nu is het zaak om je doelstelling te communiceren. Je hoeft niet je hele doelstelling te vertellen dat kan ook in kleine stappen. In plaats van zeggen dat je er met een bepaalde leeftijd uit wil stappen, kan je ook aangeven dat je op zoek bent naar een bedrijfsleider.

5. Trek de juiste mensen naar je toe

Hoe beter jij weet wat je wilt over een x aantal jaren, hoe sneller jij de juiste mensen naar je toe kan trekken. Het houdt niet op na het ‘opschrijven van je doelstelling’, je moet er ook echt iets mee doen!

Mijn doelstelling is om binnen 5 jaar een compleet team om me heen te hebben die opdrachten met een omvang van 5 ton kunnen draaien. Hiervoor wil ik mijn team in 2017 uitbreiden tot 10 personen. Wat betekend dat ik nog 3 personen zoek die IN mijn bedrijf kunnen werken.

Laat jou doelstelling hieronder als reactie achter en ontvang mijn video over evaluatie zodat je vanaf nu de juiste doelen kan stellen! Deel dit bericht als je iemand kent die deze tips goed kan gebruiken. Zo kunnen we elkaar verder helpen!

Alvast hartelijk dank voor je reactie!

Met vriendelijke groet,

Bianca van Rooij

 

No comments yet.

Geef een antwoord

*